Over ons

Uit een interview met dagblad van het Noorden:

“Nee, het gaat (bijna vanzelfsprekend) niet om de centen. Het is professioneel gepruts. Om een mooie ervaring te creeëren. Voor andere mensen. Dat is waarom ze dit doen, vertelt Bort Hartog, nadat hij met een glimlach even over de vraag heeft nagedacht.

Een geheim concert van een graag geziene en in het clubcircuit bekende band in je eigen huis organiseren (,,vet goeie muziek’’ voor een mannetje of vijftig, zestig), inclusief vegetarisch driegangendiner (,,lekker eten’’). En dat dan aan de keukentafel, terwijl je vrouw drie meter verderop druk doende is met paddestoelenragout en bladerdeeg, omschrijven als ‘professioneel gepruts’. Het is een prachtig antwoord, eigenlijk.

,,Ja, hij is van de taal, hoor’’, zegt Janneke Molenhuis, kwast en kommetje met eigeel in de hand.

Bort en Janneke (beiden 42), verhuisd uit Meppel, wonen sinds juli 2018 in de voormalige melkfabriek De Venen in Kolderveen. De locatie die zo’n vijftien jaar geleden werd omgevormd tot woon- en werkplek voor kunstenaars. Kunst in Kolderveen (KiK) maakte vlak voor de jaarwisseling bekend dat het tijd was voor een onderzoek naar vorm en inhoud van de eigen kunstinstelling. Status onbekend.

Dat weerhoudt Bort (zorgmanager) en Janneke (handvaardigheidsdocent) er niet van om in hun deel van de fabriek, naast hun reguliere werk en het gezinsleven (hun zoon is 14, dochter is 17), af en toe een mooie avond te organiseren in hun woonkamer of in de wat ruimere werkkamer.

,,Af en toe’’, benadrukt Bort. ,,Het is tijdrovend, maar het zijn korte sprintjes waarin we onze focus even op iets totaal anders dan ons werk hebben. Volgens mij is dat heel gezond.’’

“Die werkkamer is prima te omschrijven als Klein Paradiso, compleet met hoog plafond en balkon rondom.”

Janneke volgde twee jaar geleden een koksopleiding en heeft sindsdien de kriebels om ‘iets culinairs te doen’. Nee, niet meteen hoogdravend en ze weet nog niet exact wat het moet worden, maar ze draagt wel een zelfgemaakt t-shirt met een logo van ‘de Vegafabriek’. Zo heet het, dat wat ze vanavond doen. Een kriebelende droom tastbaar om het lijf. Bort houdt van goeie muziek, festivalletjes en organiseerde een decennium geleden al eens een poëziefestival in deze fabriek, toen een vriend er woonde. En door zijn schrijverij en avonturen in het wielrennen (,,ook hobbymatig’’) heeft hij wat contacten in het Americana-en-singer/songwriter-achtige muzikale circuit.

De Zeeuwse muzikant Broeder Dieleman wijdde vorig jaar hun woonkamer in, de Friese troubadour Meindert Talma trad in februari op in de werkkamer. Voor zaterdagavond had Bort The Yearlings gestrikt, de eerder genoemde band uit het clubcircuit. Die werkkamer is prima te omschrijven als Klein Paradiso, compleet met hoog plafond en balkon rondom. Al was het Amsterdamse poppodium ooit een kerk en dit een melkfabriek.

Voor september, oktober en februari presenteert de Vegafabriek Elly en Rikkert, Teije en zijn meisjesleger en Lucky Fonz III. En eerlijk gezegd kriebelt het wel om ook nog eens een festivalletje te organiseren. Want naast de werkkamer ‘Klein Paradiso’ ligt ook nog de grotere voormalige kaashal. En dan zijn er nog de kelders onder de fabriekswoning. Zolang het maar bij professioneel prutsen blijft.”

Arnoud Bodde. Dagblad van het Noorden, 13 mei 2019.