Ingrediënten

 

  • 500 gram spliterwten + 2 liter water
  • 2 blaadjes laurier
  • 6 stuks kruidnagels
  • 3 (rode) uien
  • 1 prei
  • 1 grote wortel of 2 kleine
  • 2 stengels bleekselderij
  • ½ rode peper (zonder zaad)
  • Handvol peterselie
  • Peper en zout
  • (eventueel vegetarische spekjes)

vega-erwtensoep

Ongeveer 8 kommen soep

Bereiding

  • Doe de spliterwten met 2 liter water in een ruime pan en breng het aan de kook. Schuim het af.
  • Prik de kruidnagels in een ui (zonder schil) en doe in de pan + de laurierblaadjes. Kook op zacht vuur ongeveer 1 ¼ uur, tot de spliterwten zacht zijn.
  • Hak ondertussen de uien fijn, de prei, de wortel, de bleekselderij en de rode peper.
  • Haal de ui en laurier uit de pan, stamp de erwten fijn met een pureestamper.
  • Doe alle fijngehakte groente bij de pan in, laat het koken en draai dan het vuur laag, kook nog ongeveer een kwartier.
  • Kruid de soep met flink peper en zout. Draai het vuur uit en doe er een handvol fijngesneden peterselie bij.