Sportrepen

Ingrediënten

 

  • 300 gram medjoul dadels (dus onbewerkte)

  • 50 gram geraspte kokos

  • 100 gramhavermout

  • 100 gram noten

sportrepen

10 repen van te snijden

Bereiding

  • Hak de noten fijn of grof.

  • Doe de gehakte noten in een kom met de havermout en de kokos.

  • Ontpit de dadels (300 gram overhouden) en snijd ze in stukjes. Doe bij de kom in.

  • Kneed alles tot een plakkerig geheel.

  • Pak een bak (20×20 cm bijvoorbeeld) en leg hier bakpapier in. Duw het plakkerige mengsel aan met een lepel en laat opstijven in de koelkast.

VEGA-ERWTENSOEP

Ingrediënten

 

  • 500 gram spliterwten + 2 liter water
  • 2 blaadjes laurier
  • 6 stuks kruidnagels
  • 3 (rode) uien
  • 1 prei
  • 1 grote wortel of 2 kleine
  • 2 stengels bleekselderij
  • ½ rode peper (zonder zaad)
  • Handvol peterselie
  • Peper en zout
  • (eventueel vegetarische spekjes)

vega-erwtensoep

Ongeveer 8 kommen soep

Bereiding

  • Doe de spliterwten met 2 liter water in een ruime pan en breng het aan de kook. Schuim het af.
  • Prik de kruidnagels in een ui (zonder schil) en doe in de pan + de laurierblaadjes. Kook op zacht vuur ongeveer 1 ¼ uur, tot de spliterwten zacht zijn.
  • Hak ondertussen de uien fijn, de prei, de wortel, de bleekselderij en de rode peper.
  • Haal de ui en laurier uit de pan, stamp de erwten fijn met een pureestamper.
  • Doe alle fijngehakte groente bij de pan in, laat het koken en draai dan het vuur laag, kook nog ongeveer een kwartier.
  • Kruid de soep met flink peper en zout. Draai het vuur uit en doe er een handvol fijngesneden peterselie bij.

 

tuinbonenburgers

Ingrediënten

 

  • Pak of zak bevroren tuinbonen (450 gram)
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • Handvol peterselie
  • Theelepel fijngehakte rozemarijn
  • Theelepel korianderzaad (malen)
  • Flink zout en peper
  • 1 ei
  • 20 gram panko

tuinbonenburgers

7 niet al te grote burgers, 5 grote burgers

Bereiding

  • Blancheer de bevroren tuinbonen beetgaar en dop de bonen. Je houdt 250 gram over.
  • Snijd de ui fijn en fruit deze in een scheutje olie.
  • Hak de knoflook fijn en bak het laatste minuutje mee met de ui.
  • Snijd de peterselie fijn, hak de rozemarijn blaadjes fijn en roer dit door het ui/knoflook mengsel + het korianderzaad en zout/peper.
  • Doe de bonen, een ei en alles uit de pan in de keukenmachine en puls een paar keer tot alles grof gehakt is en gemengd.
  • Meng er met een spatel 20 gram panko door.
  • Maak met de hand burgers van het mengsel.
  • Strooi wat panko of paneermeel op een bord, leg hier de burgers op en dek af met plastic. Zet ze weg in de koeling.
  • Bak de burgers in een flinke scheut arachideolie aan beide kanten bruin.

 

doperwtenburgers

Ingrediënten

 

  • 250 gram diepvriesdoperwten
  • 1 geroosterd witbroodje zonder korst
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 grote eidooier
  • 6 blaadjes munt
  • Flink peper en zout

doperwtenburgers

7 niet al te grote burgers, 5 grote burgers

Bereiding

  • Blancheer de doperwten beetgaar. Prak de erwten met een vork (of puls in keukenmachine)
  • Rooster het brood, verwijder de korsten en verpulver met je handen. Doe bij de doperwten.
  • Hak een ui fijn en fruit deze aan in een koekenpan met wat olie, doe er de laatste minuut een fijngehakte knoflookteen bij.
  • Hak de munt fijn. Doe de ui, knoflook en munt bij de doperwten.
  • Dan de dooier er bij en flink peper/zout en mengen maar.
  • Vorm burgers met je handen.
  • Strooi wat panko of paneermeel op een bord, leg hier de burgers op en dek af met plastic. Zet ze weg in de koeling.
  • Bak de burgers in een flinke scheut arachideolie aan beide kanten bruin.

 

Recept 1

Ingredients

  • 35 g goraka , or 2 tablespoons tamarind paste

  • 1 clove of garlic

  • 2 cm piece of ginger

  • ½ a pandan leaf

  • 1 large pinch of ground cinnamon

  • ½ a teaspoon ground black pepper

  • 20 fresh curry leaves

  • 300 g yellowfin tuna , from sustainable sources

  • 2 banana leaves

  • dried red chilli flakes , optional

  • SAMBAL

  • 2 ripe tomatoes

  • 1 fresh green chilli

  • ½ a fresh coconut

  • 2 limes

  • RICE

  • ½ an onion

  • 1 clove of garlic

  • 1 small knob of unsalted butter

  • 2 pandan leaves

  • 10 curry leaves

  • 1 small pinch of ground turmeric

  • 1 builder’s mug basmati rice , (150g)

Method

Boil the goraka in a pan of boiling water for about 20 minutes, or until softened.

Peel and roughly chop the garlic and ginger, and roughly chop the pandan.

Place the softened goraka (or tamarind paste), garlic, ginger and pandan in a pestle and mortar, along with the cinnamon, black pepper, curry leaves and a good pinch of salt. Give it a good bash until everything has broken down.

Add 3 tablespoons of boiling water and muddle to make a smooth paste.

Cut the tuna into 6 even chunks, rub all over with the paste, then leave to marinate for 20 minutes.

Meanwhile, for the rice, peel and finely chop the onion and garlic, then place in a shallow pan on a medium heat with the butter. Roughly chop the pandan and add to the pan. Tear in the curry leaves, then give everything a good stir and cook for 8 minutes or until softened, but not coloured.

Stir in the turmeric, add the rice and cook for a few minutes more.

Pour in 2 mugfuls (300ml) of boiling water, season with a good pinch of sea salt, then pop the lid and cook for 8 to 10 minutes, or until all the water is absorbed. Turn off the heat and leave it to steam for a further 10 minute

Line a lidded clay pot or a small cast iron pan with a piece of banana leaf. Pop the fish in the bottom in a single layer, then cover with another piece of banana leaf, and the lid. Place the pan on the hob over a low heat and cook for 10 to 15 minutes, or until just cooked through.

  • Boil the goraka in a pan of boiling water for about 20 minutes, or until softened.
  • Peel and roughly chop the garlic and ginger, and roughly chop the pandan.

Tips

To make your banana leaf a little more malleable, carefully heat it over a gas hob to release the natural oils. Easy!